Символи ліцею

Символами нашого ліцею є Докладніше...


 


Екскурсія по школі

Екскурсія школою Докладніше...

 

Наші досягнення

Цьогорічними призерами міських олімпіад стали Докладніше...

Режим роботи

Режим роботи Докладніше...

PDFPrint

Психологічна бесіда « Екзаменаційний стрес: психологія подолання»

ЗНО – неминучий етап життя для тих, хто хоче здобути вищу освіту. У перекладі з англійської  test означає «перевірка». І справді, під час тестування перевіряють найрізноманітніші риси людини – від знань до якостей пам’яті, мислення та вміння зберігати спокій, впевненість у своїх силах.

Найбільшою проблемою в ситуації тестування стає наше хвилювання. Гормон, який виділяється, коли людина відчуває страх, впливає на пам'ять. Це може бути причиною того, що деякі учні на іспитах цілковито забувають вивчений матеріал.

(Показую, що відбувається з мозком, коли людина відчуває страх).

Навички емоційної саморегуляції, цьому присвячена наша зустріч.

Релаксаційна техніка «Подих очищення»

-         Я вам хочу показати, як можна навчитися впевненим і бадьорим.

-         Сядьте, випрямившись на стілець і тримайте спину прямо. Покладіть руки на коліна, долонями догори. Вдихніть глибоко і видихніть без паузи. Вдих – трохи швидший, ніж видих. Надайте своєму диханню якогось кольору.

-         Уявіть, що ви вдихаєте повітря блакитного кольору, спокій, впевненість, а видихаєте сіре повітря – свій страх, напруження. ( цю техніку слід проводити перед тестуванням, щоб заспокоїтися, впорядкувати свої думки)

Релаксаційна техніка «Напружились - розслабились»

Ця техніка може використовуватись для зняття м’язових панцирів – після 40 хв вивчення матеріалу.

Практичні рекомендації з психологічної підготовки до екзаменів та ЗНО.

1.Спочатку підготуйте місце для занять.

Приберіть зі столу зайві речі, зручно розташуйте необхідні підручники, зошити, папір, олівці. Можна ввести в інтер’єр кімнати жовтий і фіолетовий кольори, оскільки вони підвищують інтелектуальну активність.

2. Складіть план занять.

Плануючи кожен день підготовки, необхідно чітко визначити, що саме сьогодні вивчатимете. Не взагалі: « трохи позаймаюся», а саме які  розділи і теми.

Найвища продуктивність  праці настає через 20-30 хвилин після початку роботи.

3.Чергуйте заняття і відпочинок.

Необхідно чергувати 40 хвилин занять і 10 хвилин відпочинку. Можна у цей час помити посуд, полити квіти, зробити зарядку, прийняти душ.

4. Як запам’ятовувати матеріал.

Психологи встановили, що наша оперативна пам'ять при одночасному сприйнятті здатна утримувати і потім відтворити в середньому лише 7 об’єктів. Тому матеріал краще розбити на смислові  шматки. Смислові шматки необхідно узагальнювати, знайти головну думку однією фразою. Спробуйте знайти щось цікаве у найнуднішому матеріалі. Адже цікаве запам’ятовується набагато легше.

5. Використовуйте метод повторення  Корсакова.

Припустимо, якщо на підготовку дається 7 днів а, матеріал вимагає не менше 5 повторень, то роботу можна організовувати так:

1 – 2 рази;

2 – 1 раз;

3 –без повторень;

4 – 1 раз;

5 – без повторень;

6- без повторень;

7 – 1раз.

Якщо ви хочете запам’ятати інформацію лише на декілька днів, то після її сприймання рекомендуємо повторити матеріал спочатку за 15-20 хвилин, а потім – за 8-9 годин  і ще раз – за 24 години.

6. Щодня виконуйте вправи на зняття напруження, втоми, на розслаблення.

Виконайте дві вправи для очей:

-        напишіть очима своє ім’я, по батькові, прізвище;

-         намалюйте очима квадрат, трикутник – спочатку за годинниковою стрілкою, потім навпаки.

7 Краще харчуйтеся.

Харчування має бути 3-4 разовим, калорійним і багатим на вітаміни. Споживайте волоські горіхи, молочні продукти, рибу, овочі, нежирне м'ясо, фрукти. Вживати краще не каву, а соки. Перед навчанням небажано вживати жирну їжу, бо від неї хилить на сон – організм зосереджується на перетравленні калорійних продуктів і кров від мозку прибуває до шлунка.

Збільште порції споживання їжі за рахунок фруктів, овочевих салатів.

Випийте протягом дня 3-6 склянок заспокійливого чаю, який знімає нервове напруження, нормалізує сон і АТ.

Заїдайте стрес родзинками. У них багато калію, який зміцнює нервову систему і провокує позитивні  емоції.

Вживайте шоколад, який підвищує життєвий тонус, нормалізує артеріальний тиск.

А від нервовості вас позбавить капуста –їжте перед екзаменами і будете спокійні.

8. Напередодні іспиту.

Багато хто вважає: щоб повністю підготуватися до іспиту,, не вистачає лише однієї , останньої перед ним ночі. Ви вже втомилися, і не треба себе перенапружувати. Навпаки, з вечора перестаньте готуватися, прийміть душ, прогуляйтеся. Виспіться якнайкраще, аби встати  відпочилим, з «бойовим» настроєм. Адже іспит – це своєрідна боротьба, в якій варто проявити себе, показати свої сили та здібності.

По дорозі до пункту тестування  глибоко подихайте( через ніс), щоб наситити головний мозок киснем.

Сміливо заходьте до аудиторії. Не сумнівайтеся, усе вийде. Сядьте зручно, випряміть спину, виконайте релаксаційну техніку « Подих очищення».Подумайте про те, що ви вищі за всіх, розумніші й у вас все вийде.

Універсальні рецепти для успішної тактики  виконання тестування.

Зосередься!

Після виконання попередньої частини тестування( заповнення бланків), коли ви з’ясували всі незрозумілі для вас моменти, спробуйте зосередитися і забути про людей довкола .Для вас мають існувати лише текст завдань і годинник, що регламентує час тесту. Кваптеся без поспіху! Перед тим, як вписати відповідь, перечитайте запитання двічі і переконайтеся, що ви правильно зрозуміли  його суть.

Почніть із легких завдань!

Почніть відповідати на ті запитання, в яких ви не сумніваєтеся, не зупиняйтеся на тих, які можуть викликати довгі роздуми. Тоді ви заспокоїтеся, думки стануть яснішими і чіткішими, увійдете до робочого ритму, і вся ваша енергія потім сплямується на складніші запитання.

Читайте завдання до кінця! Не прагніть зрозуміти умови завдання « за першими словами». Це перший спосіб при пуститися прикрих помилок в найлегших запитаннях.

Думайте лише про поточне завдання!

Коли ви бачите нове завдання, забудьте все, що було у попередньому. Зазвичай завдання в текстах не пов’язані один з одним. Ця порада дає й інший безцінний психологічний ефект – забудьте про невдачу в минулому завданні.. Думайте лише про те, що кожне  нове завдання – це шанс набрати бали.

Заплануйте два кола!

Розрахуйте час так, щоб дві третини всього відведеного часу пройтися по всіх легких завданнях( перше коло). Тоді ви встигнете набрати максимум балів на легких завданнях, а потім спокійно повернетеся і подумаєте над складнішими, які спочатку довелося пропустити ( друге коло)

Перевірте!

Залиште час для перевірки своєї роботи, принаймі, аби встигнути переглянути і помітити явні помилки.

Вгадуйте!

Якщо ви не впевнені у виборі відповіді, але інтуїтивно можете віддати перевагу якійсь, то інтуїції слід довіряти!

Не засмучуйтеся!

Вдало підготуватися до ЗНО, перебороти невпевненість, лінь, страх – це теж маленька перемога на великому шляху життя.

Пам’ятайте – перемога не завжди приходить до найсильнішого чи найспритнішого, але рано чи пізно вона приходить до того, хто повірить у себе.

  1. Якщо ти думаєш, що програєш, то програєш.
  2. Якщо ти думаєш, що не зможеш, то не зможеш.
  3. Якщо ти думаєш, але боїшся, то не досягнеш мети.
  4. Якщо ти чекаєш на невдачу, вона прийде до тебе.
  5. Успіх завжди з тим, хто його прагне.
  6. Справжній двобій відбувається у твоєму розумі.
  7. Якщо ти думаєш про перемогу, то переможеш.
  8. Повір у себе, щоб виграти.

Вправа «Усмішка».

У цій скринці лежить один із найважливіших засобів, необхідних людині для спілкування. Відгадайте, що це. Ось декілька підказок:

- вона збагачує тих, хто її отримує, не збіднює тих, хто її дарує;

-вона нічого не коштує, але багато дає;

-вона триває мить, а в пам’яті залишається інколи назавжди;

-вона приносить щастя в дім і є паролем для друзів;

- її не можна купити, позичити чи вкрасти;

- це те, без чого вихована людина не може обійтися.

( Першому, хто відгадає загадку, дається аплікація усмішки)

Притча «Цінність часу».

Один бізнесмен накопичив великий капітал, який складав 3 млн. доларів. Він вирішив, що візьме собі рік відпустки, щоб удосталь відпочити. Але не встиг і прийняти цього рішення, як його відвідав Янгол Смерті. Бізнесмен дуже злякався, вирішив умовити Янгола Смерті продати йому трохи часу.

-         Продай мені 3 тижні життя, і я віддам тобі 1 млн. доларів. Але янгол Смерті відмовив йому.

-         - Гаразд, залиш мені 2 тижні мого життя. Я віддам тобі 2 млн. доларів. Янгол відмовив.

-         Гаразд, продай мені тільки 1 день, щоб я зміг насолодитися красою цієї землі, обійняти дружину, дітей, яких давно не бачив.

Янгол відмовив.

Тоді чоловік запитав, чи може Янгол Смерті дати йому кілька хвилин, щоб він міг написати прощального листа. Янгол погодився. Чоловік написав: «Правильно використовуйте час, який вам відведено для життя. Я не  зміг  купити навіть години за 3 млн. доларів.

Перевірте, чи все, що вас зараз оточує, справді має цінність».

Поради батькам.

  1. Контролюйте, скільки спить ваш син чи донька. Регулярне недосипання небезпечне для психіки, послаблює імунітет і загострює хронічні захворювання дітей. Нормальний сон і відпочинок зменшить навантаження на  нервову систему.
  2. В екзаменаційний період дуже важливе харчування випускників. Воно має бути повноцінним. Підліткам слід давати продукти, які містять вітамін Е. Він підвищує імунітет і стійкість до стресу. У натуральному вигляді є в картоплі, моркві, ожині, горіхах. Суниця, банани допоможуть зняти стрес і підвищити настрій. Корисні родзинки, у них багато калію, який зміцнює нервову систему. Збільште порції споживання їжі за рахунок фруктів, овочевих салатів. Шоколад теж підвищує життєвий тонус, нормалізує артеріальний тиск.
  3. Не забувайте і про те, що не всі люди однакові: сову» важко примусити працювати о  годині ранку, а «жайворонок» навряд чи буде засиджуватися до 2-3 години ночі.
  4. Частіше спілкуйтеся зі своїми дітьми, переймайтеся їхніми проблемами, допомагайте розв’язувати їх. Займіть позицію «друга» для своїх синів та дочок. Підбадьорте їх, хваліть за те, що вони роблять добре.
  5. Спробуйте створити позитивний психологічний клімат у сім`ї. Дитина має почуватися комфортно.
  6. Зменшіть перегляд телепередач. Переконайте дітей – життя без телевізора є.

Що про нас кажуть

Ліцей - це не тільки потужний навчальний заклад, але й школа життя. Щиро рада, що моє навчання відбулося саме у ліцеї!

Ірина, 20 років, студентка 4-го курсу Хмельницкого національного університету.

Контакти

Ліцей №17

Старша школа: 
29013, м.Хмельницький, вул. Проскурівського підпілля, 89
Тел.: (0382) 65-62-07

Молодша школа:
29013, м.Хмельницький, вул. Театральна, 5
Тел.: (0382) 70-28-81